„Start-up boom”, avagy mindenki unikornis akar lenni!

A 2008-ban indult gazdasági világ válságot követően hatalmas soha nem látott gazdasági konjunktúra bontakozott ki. A világ számos táján gazdasági fellendülésnek köszönhetően a vállalkozók aranylázban égnek. Sokan mérlegelik, fontolgatják, hogy belevágjanak-e vállalkozásba és ha igen, hogyan, milyen módon tegyék azt. A digitális gazdaság kihívásira sokan vállalkozásba fognak, hihetetlen mértékben bővül az e-kereskedelem, webshopok tucatjai nyílnak naponta. A vállalkozás alapítási kedvet nagymértékben támogatja a világban uralkodó „Start-up boom”, mert mindenki unikornis – gyorsan növekvő rendszerint technológiai stat-up –  akar lenni, vagy legalábbis titkon vágyik rá.

Egyesek már túl vannak az induláson, és a piaci versenyben hol könnyebben, hol nehezebben boldogulnak, küzdenek a vállalkozások mindennapjai során. Nem kevés azok száma sem, akik már egy vagy több sikeretlen vállalkozásonis túl vannak. Utóbbiak ugyan anyagilag nem gyarapodtak, de rengeteg tapasztalatot szereztek..

Mondhat bárki bármit, valahogy mindenki elkezdte a vállalkozását..

Új ügyfeleink részéről visszatérő kérdés, hogy milyen vállalkozási forma is a legkedvezőbb számukra. A témában számtalan jó és kevésbé jó írás érhető  el az interneten. Mi azt tapasztaljuk, hogy számos leendő vállalkozó számára nem egyértelműek az egyes gazdasági alapfogalmak. Munkánk során tapasztaltuk, hogy a sikeres vállalkozáshoz elengedhetetlen bizonyos összefüggések ismerete, melyik fogalom mit is takar valójában.

Nagyon fontos, hogy mindig jusson eszünkbe:

Senki nem úgy született, hogy mindent tudott arról, hogy hogyan kell vállalkozni…

Nem titkolt szándékunk, hogy az OnlineMerleg.hu oldalon olyan tartalmakat is megosztunk, amelyek a (leendő) vállalkozói társadalom számára esetlegesen hiányzó számviteli, pénzügyi, gazdasági (alap)ismereteket tartalmaznak, mert hisszük hogy nem született mindenki gazdasági szakembernek. 

Jelen írásunk keretei között ezen alapfogalmakat is igyekszünk tisztába tenni, hogy azok lehetőség szerint mindenki számára világosak legyenek. A fogalmakon túl bemutatjuk a legfontosabb összefüggéseket, amelyeket ismerni kell ahhoz, hogy a leendő vállalkozó helyes döntést tudjon hozni, amikor létrehozza első vállalkozását, vagy éppen újat alapít.

A kicsit hosszabb bevezetőt követően csapjunk is a közepébe:

„Milyen vállalkozást indítsak?”-szól a rendszerint visszatérő kérdés.

„Attól függ, mit szeretne csinálni a tisztelt vállalkozó”- a gyors válasz

„A szomszéd mondta/olvastam az interneten, hogy váltsam ki a Katát és csak 25.000 Ft fizetek” – már alakul is a célirányos megbízás.. 🙂

A legmegfelelőbb vállalkozási formát, a legtöbb esetben nem lehet meghatározni egy-két egyszerűnek tűnő kérdés alapján!

Mielőtt letesszük a voksunkat valamilyen gazdasági forma mellett, mindenképpen konzultáljunk gazdasági szakemeberrel, ügyvéddel! (Pont ebben a sorrendben! 😉

Miért? 

Azért, mert egy vállalkozás elsősorban gazdasági kérdés, aminek vannak jogi vonatkozásai is, de mindenek előtt gazdasági  kérdés! 

Tisztelet a kivételnek, de a jogi szakemberek a legtöbbször “csak” jogi szakemberek és ma már a leggyakrabban alkalmazott társasági formákra sablonokat alkalmaznak. Ha nem tudunk “jó” megbízást adni – milyen típusú válallkozást alapítsanak – akkor minden jó szándék mellett nem a legmegfelelőbb megoldást kapjuk. 

Egy lehetséges jó megoldás: „Vállalkozás alapítása” szolgáltatásunk igénybe vétele a vállalkozás indítása előtt!

A „Vállalkozás alapítása” szolgáltatásunk keretében célzott, irányított gazdasági kérdéseket teszünk fel és azokra adott válaszok alapán pontosan felmérjük az ügyfél igényeit és az alapján teszünk javaslatot az ügyfélnek legmegfelelőbb vállalkozási formára.

A kérdések a teljesség igénye nélkül:

  • mi az indítani tervezett üzleti tevékenység? – hiszen a jogszabály egyes tevékenységek végzését előzetes engedélyhez, vagy végzettséghez, vagy éppen vállalkozási formához kötheti..
  • a leendő vállalkozónak van-e egyébként biztosítási jogviszonya? – ha tetszik, hanem jelenleg Magyarországon a biztosítási jogviszony nem választható, hanem kötelező! Aminek “természetes” velejárója, a minimum fizetendő járulék összege is.. Egyes vállalkozási formák meghatározzák a biztosítási jogviszonyt, így ha azt választjuk akkor szálni kell a havi fizetendőket.. 
  • a következő 1-2 éven belül szükséges lehet-e valamihez igazolt „magasabb” jövedelem (Pl. hitelkérelemhez)? – ebben az esetben felhívjuk ügyfeleink figyelmét, hogy gondolkodjunk előre: jó lesz-e az a megoldás, hogy legális keretek között minimalizáljuk a fizetendő járulékok mennyiségét? Később viszont az alacsonyabb jövedelem akár havomta a családi kasszánál problémát okozhat? Arról ne is beszéljünk, hogy később a banki ügyintéző esetleg rázhatja a fejét, hogy erre a jövedelmi helyzetre bizony nem adhat hitelt.. 
  • Milyen beruházási igénye van a tervezett tevékenységnek? Ez egy egyszeri beruházás, vagy rövid időn belül pótlólagos beruházások szükségesek?
  • Hogyan kerül finanszírozásra a tervezett tevékenység? Saját erőből? esetleg külső finanszírozásból? (Pl. : pályázat vagy hitel)

A „Vállalkozás alapítása” szolgáltatásunk keretében azt is részletesen elmagyarázzuk, hogy a KATA nem egy vállalkozási forma, hanem egy adózási forma, amely bizonyos jogszabályi feltételek fennállása esetén válaszható kedvező adózási mód. A KATA mellett érthetően elmondjuk a legfontosabb tudnivalókat a legfontosabb adónemekhez. 

Őszintén, kendzőtelnül elmondjuk, már az első körben, hogy adózózni kell!

Nagyon kevés az az eset, amikor valamilyen gazdasági tevékenység végzését követően nem kell semmilyen adót megfizetni. Az egy másik kérdés, hogy a jogszabály sok esetben ad választási lehetőséget, hogy jogszerű formában kisebb mértékű legyen az adófizetés mértéke (pl. egy társasági adókedvezmény igénybe vétele során), de adót akkor is fizetünk.

„jó ezt értem, de nem akarok „sok”járulékot magam után fizetni!”

Ez érthető, ki az, aki szeret járulékot fizetni. Vélhetően nem sok kéz lendülne magasba, ha erről szavazhatnánk. Fontos azonban hogy egyes vállalkozási formákhoz a jogszabályokból következik egy bizonyos járulék fizetési mérték, ami viszont már nem szeretem/nem szeretem kérdés. 

„nem bízom senkiben, nekem nem kell üzlettárs”

Sokan valóban rosszul választottak üzleti partnert, így ha újra kezdhetnék, akkor biztosan nem választanák a társas vállalkozási formát. Ebben az esetben bizonyosan nem jó tanács a betéti társaság (bt.) forma, mert ott jogszabályi előírás a minimum 1 beltag és 1 kültag megléte.

A jelenlegi jogszabályi környezetben a vállalkozások létesítésére, működtetésére rendelkezésre álló két alapvető vállalkozási forma az egyéni, illetve a társas vállalkozási formák. 

Az egyéni vállalkozás lényegéhez tartozik, hogy a vállalkozás és a vállalkozást végző személy nem különül el egymástól. Az egyéni vállalkozásból akkor sem lesz gazdasági társaság, ha egyéni céggé válik. Az egyéni vállalkozás kockázatai, működtetési nehézségei ellenére az induló vállalkozások egyik leginkább választott formája. A KSH 2017 adatai alapján 1.719.601 működő gazdasági szervezetből 450.901 db egyéni vállalkozást tartanak nyilván. (www.ksh.hu

A vállalkozások indításának másik lehetséges módja a társas vállalkozás indítása, amelyben a vállalkozási formától függően a vállalkozás, mint szervezet és a vállalkozó (tulajdonos) személye valamilyen formában elválik egymástól. A vállalkozás érdekében történő szövetkezés/társulás a társulás jellegéből adódóan lehet személy- és vagy tőkeegyesülés. 

A jellemzően kis tőkével alakuló, személyes ismeretségen alapuló társas vállalkozások (betéti társaság, szövetkezetek) lényegileg személyegyesülések, a tőzsdén szereplő, nyilvános részvénytársaságok (pl.: MOL, Richter Gedeon, OTP) pedig tőkeegyesülések, hiszen a tulajdonosok alig, vagy egyáltalán nem ismerik egymást.

„ez világos, de ezt nem lehet kitermelni!”

Egyik szemünk sír a másik nevet! Ha valóban nem lehet kitermelni, akkor bele sem szabad kezdeni, hiszen tudjuk a végeredményt! 🙂

Az esetek nagy többségében azonban ezt a számítást sok vállalkozó nem végzi el. Az a jobbik eset, ha az üzleti terv számai is ezt mutatják, mert akkor valóban nincs racionális oka, hogy azt az üzleti tevékenységet végezzük, mert azon nyereséget nem lehet elérni. A nagyobb probléma akkor keletkezik, amikor megtérülési számítást nem végez a vállalkozó csak belevág…

Az OnlineMerleg.hu minden ügyfelének azt tanácsolja, hogy a vállalkozás megalapítása előtt mindenképpen szükséges részletes üzleti tervet készíteni, amelyben nemcsak azt vizsgáljuk, hogy a vállalkozás ki tudja-e termelni az összes bérköltséget, hanem a szükséges beruházásokra és egyéb a vállalkozással kapcsolatos költségekre is fedezetet nyújt-e a tervezett bevétel.

Egy adott vállalkozás üzleti tervének elkészítéséhez nem szégyen külső professzionális partnert igénybe venni, de fontos megjegyezni, hogy a legjobb megoldás, ha ez a terv közös munka során készül el.

A külső tanácsadó abban tud segíteni, hogy az üzleti terv kellően részletes legyen, minden releváns rész szerepeljen benne, de a vállalkozónak is érdeke, hogy készítésben tevékenyen részt vegyen, hiszen számos olyan kérdés felmerülhet, ami miatt módosulhat az eredeti elképzelés, és a tevékenységgel kapcsolatos költségeket a legbehatóbban a leendő vállalkozó ismeri.


Tetszett? Oszd meg másokkal is!