Ha KATA szerint adózó vállalkozásod van, neked is érdemes ezt a bejegyzést elolvasni! 

Ma a kományinfon az illetékesek bejelentették, hogy 2021-től mégis módosítják a kisadózó vállalkozások tételes adójának rendelkezéseit, azaz a KATA szabályait. A tervezett szigorítás 2021 januártól lépne életbe és a módosítás indoka, hogy sok nagyvállalat állítólag visszaél ezzel a kedvező adózási formával. 

A bejlentés szerint a kormány módosítási indítványának célja, hogy a kisadózó vállalkozások tételes adójának szabályaival ne lehessen visszaélni. 

Hogyan lehet visszaélni a KATA szabályaival?

Ezt a nagyon kedvező adózási formát a kisadózóknak találták ki. A KATA legfontosabb szabályairól itt olvashatsz. Nem nehéz belátni, hogy a munkaviszonyhoz képest jóval kevesebb közterhet fizet minden érintett szereplő. A kisadózó vállalkozások tételes adóját választó vállalkozások legfeljebb 75.000 Ft-ot fizetnek havonta, de inkább az 50.000 Ft-os KATA mérték a jellemző. Munkaviszony ehhez képest jóval költségesebb jogviszony. 

Másként fogalmazva, állambácsi nem jut hozzá a tervezett adóbevételekhez, viszont mind a munkavállaló, mind a munkáltató jobban jár ha a munkaviszony helyett KATA szabályai szerint adózó vállalkozásként foglalkoztatja korábbi munkavállalóját. 

Ezt a “foglalkoztatási mód” a jelenlegi jogszabályok alapján színlelt munkaszerződésnek minősül. 

A kormányzati terv, hogy ha valaki KATA szabályai szerint adózik, akkor a hárommillió forint feletti számlák esetében, amennyiben a számla kibocsátója ugyanaz a partner – 40 százalékos adót kell fizetni a hárommillió forint feletti részre. 

3 fontos dologra szeretnénk felhívni a figyelmed!

  1. Ez még csak egy kormányzati szándék bejelentése 
  2. Még csak a törvénytervezet javaslat szövege ismert a benyújtandó végső anyag még nem
  3. Ne aggódj feleslegesen! Ha elfogadják értesítünk és részletesen  elmagyarázzuk hogyan tudsz majd megfelelni a KATA megválozott szabályainak!


Tetszett? Oszd meg másokkal is!