Lehet, hogy korábban Te is értesültél róla, hogy a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK), a Kisadózók Tételes Adóját (KATA) érintő kormányzati átalakítást kisérő vállalkozók körében tapasztalt felháborodást követen, kérdőíves felmérést készített. Az online felmérésben több, mint 6000 vállalkozás vett részt.  A vélemények alapján a BKIK a KATA adózás szigorítás módosítása érdekében 7+1 pontból álló javaslatcsomagot állított össze.

A BKIK felmérése szerint a vállalkozók majdnem fele nem kifogásolja adóteher növekedését, ha a szabályozás továbbra is egyszerű marad. A válaszolók harmada azt preferálná, ha a KATA mértéke maradna cserébe elviselné a kapcsolódó adminisztráció bonyolítását.

A kutatás rávilágított a Kisadózók Tételes Adójának (KATA) egyik elméleti/gyakorlati problémájára, amit a nem KATA szerint adózók joggal kifogásoltak. A 2013-ban bevezetett KATA mértéke az akkori minimálbér után megfizetendő adóterhek 80 százalékának felelt meg. Nyilván nem véletlen volt a KATA gyors elterjedése és mai napig tartó népszerűsége. Csakhogy időközben a minimálbér duplájára emelkedett és így a kapcsolódó adóterhei is. Ráadásul az a KATA 6 millió forintos bevételi plafonja szintén megduplázódott 12 millióra, de a TB terheket is tartalmazó KATA adómértéke nem változott.

A fentiekből következő probléma a ketyegő nyugdíjbomba. Ugyanis amíg a munkaviszonyban lévők tényleges jövedelme teljes mértékben beleszámít a nyugdíjalapba, addig a KATA szerinti adózó főállású vállalkozók nyugdíj számításánál csak a fix havi adó alapján törvényileg meghatározott összeg kerül beszámításra. Azon főállású KATA szerint adózó vállalkozók, akik, havi 50 ezer forint KATA-t fizetnek 98 100 forint nyugdíjalapot jelent, ami a 161.000 Ft-os minimálbér mindössze 61 százalékát teszi ki.

A BKIK kidolgozott javaslata összefoglalóan a következő:

  1. Állítsák vissza a szabálykövető KATA szerint adózók megbecsülését
  2. A kapcsolódó ellenőrzéseket a NAV erősítése meg
  3. A jogalkotó harmonizálja a KATA-t a munkajövedelmek rendszerébe, a hosszú távú fenntarthatóság érdekében.
  4. A jelenlei ne változzon 5 millió forint bevételi határig, de a fölött vezessenek be egy 15%-os új adómértéket cserébe a plusz befizetésért járjon több TB jogviszony is
  5. A munkaviszonyban elérhető családi kedvezményeket a főállású KATA szerint adózók is érvényesíthessék.
  6. Hirdessenek zéró tolerancia a bújtatott foglalkoztatásra
  7. Kettő helyett három feltételhez legyen kötve a hétből a KATA választása

+1.  Vonják vissza a „Lex Parragh” néven elhíresült 3 millió forintos szabályt

A BKIK javaslatait részletesen itt találod!

Van annak egy diszkért bája, hogy az MKIK-t vezető Parragh Lászlő elnök által szorgalmazott KATA szigorítást éppen a fővárosi területi kamara, a BKIK alakítatná át. Mindenesetre a BKIK megkereste a Kormányzatot javaslataival. Ha történik az ügyben előre lépés akkor bejegyzésünkből értesülhetsz róla.

Ha tetszett a bejegyzésünk nyomj egy lájkot és oszd meg bártan, hogy mások is értesüljenek róla!